فرهنگ رسانه

فصلنامه تحلیلی و پژوهشی ارتباطات اجتماعی

فرهنگ رسانه

فصلنامه تحلیلی و پژوهشی ارتباطات اجتماعی

نقش روابط عمومی در پیشبرد صنعت غذا

نقش روابط عمومی در پیشبرد صنعت غذا

مصرف کننده باور میخواهد

احمد پاکزاد-کارشناس روابط عمومی و مشاور ارتباطات گروه صنعتی زرماکارون

اگر رسانه‏ها در جهان امروز با نشر و ترویج اطلاعات، باعث شکل‏گیری، تغییر و یا تحکیم فرهنگ جامعه می‏گردند، دانش ارتباطات، شاخه‏های دیگری را با ادغام سایر علوم فراهم آورده تا ضمن ریشه‏گزینی در تمامی لایه‏های جامعه، نیازهای پدید آمده انسان امروز را به نوعی دیگر، تغییر یا تحکیم نماید.

در این میان تولد علم نوظهوری با عنوان «روابط عمومی» از تبعات نیازهای جامعه و برگرفته از تلاش دانش‏محوران ارتباطات بوده است. در بیانی کلی زمانی دانش روابط‏عمومی شکل گرفت که جامعه انسانی با فراخنای عظیمی از اطلاعات مواجه گردید که ضمن تقویت توان انتخاب، انسان را در شرایط سخت تصمیم‏گیری دقیق‏تر قرار داد. از یک سو رسانه‏ها با نشر دائمی اطلاعات، او را با ابعاد جدیدی از محیط پیرامون آشنا ساخته و در عین حال به دلیل عمق نیافتن این آگاهی‏های جدید، انسان را به نوعی دچار سردرگمی‏های ناشی از هجمه اطلاعات کردند. در این زمان جامعه به نهادهایی نیازمند شد تا بتوانند در کنار تقویت دانش، بینش اعضا را هم رشید سازند. براین اساس روابط عمومی برای پاسخ به این نیاز پدید آمد، نسج یافت و خود را به تمامی تجهیزاتی که لازم بود، مجهز نمود. تا جایی که می‏توان ردپای این دانش فن‏ورز را در تمامی مسائل زندگی اجتماعی مشاهده کرد.

همانگونه که از قدیم نیز گفته می‏شود؛ عقل‏سالم در بدن‏سالم است. این معنا نشان از اهمیت سلامت جسم در تأمین سلامت روحی انسان دارد. جامعه نیز که در برگیرنده اجتماعی از انسان‏هاست، تابع آن رابطه می‏باشد. بدین شکل می‏توان گفت: فرهنگ‏سالم، از آن جامعه‏سالم است.

سلامت، واژه‏ای نزدیک و معنای ملموس در صنعت غذاست. آرمان و افتخار همه تولیدکنندگان صنایع غذایی، سالم بودن محصولاتشان است. چرا که سلامت و شادابی جامعه مرهون سلامت غذایی آنان می‏باشد. بنابراین در تمامی برنامه‏های ارتباطی و تبلیغاتی بر این نکته تأکید می‏کنند.

این اصل را نباید فراموش کرد که تا زمانی که سلامت جامعه تضمین نشود، پایداری چرخه تولید نیز تحقق نخواهد یافت. از سوی دیگر نیز تولید پایدار باید بتواند در راستای تأمین سلامت جامعه باشد. حیات صنعت غذا، وابستگی تام و تمام به سلامت جامعه دارد. لذا تولید پایدار و سلامت جامعه، لازم و ملزوم یکدیگر بوده و استمرار حیات خود را ضمانت می‏کنند.

سلامت روحی و روانی جامعه که دیگر مؤلفه‏های مهم جامعه سالم تلقی می‏شود، می‏تواند با روش‏های تبلیغ فرآورده‏های غذایی که در نهایت باعث شکل‏گیری عادات تغذیه و ذائقه عمومی گردد، مورد تهدید یا تثبیت قرار گیرد. برنامه‏های ارتباطی مناسب می‏توانند به گونه‏ای تنظیم گردند که ضمن اشاعه فرهنگ صحیح مصرف، آرامش روحی را برای مخاطبان و مصرف‏کنندگان به ارمغان آورده و کمال‏گرایی را در آنها ایجاد کند.

دست‏یابی به برنامه‏های تبلیغی با چنین مشخصه‏ای، موضوع فروش را نیز به طور طبیعی تضمین نموده و در دراز مدت، دغدغه‏های تولیدکنندگان را در رابطه با استقبال مصرف‏کنندگان از محصولاتشان مرتفع خواهد ساخت.

صداقت تبلیغات مواد غذایی و آگاهی‏بخشی آن، از حقوق مسلم مصرف‏کننده است. این حق مصرف‏کننده است که از سلامت غذا مطمئن باشد. اطمینان خاطر و اعتقاد به اصالت و سلامت مواد غذایی از سوی مصرف‏کننده، از جمله معیارهایی است که در تبلیغ موادغذایی باید مورد توجه واقع شود.

از دیگر معیارهای اساسی ارتباط مؤثر با مصرف‏کننده، ملحوظ نمودن خواسته‏ها و نیازهای او در تبیین برنامه‏های ارتباطی است. اطمینان خاطر مصرف‏کننده، مستلزم اعتماد و باور اوست. این باور زمانی حاصل می‏شود که مخاطب به درجه معقولی از اقناع رسیده باشد، قانع شدن مخاطب، از پس گفت و شنود حاصل می‏شود که نیازمند ارتباطی دوسویه می‏باشد. اقناع این نیست که فقط یک طرف بگوید و طرف دیگر مجبور به شنیدن باشد. اقناع زمانی ایجاد می‏شود که هر دو طرف هم بگویند و هم بشنوند. هم قبول کنند و هم بقبولانند.

اقناع، منطق می‏خواهد، اقناع پاسخگویی می‏خواهد و از همه مهم‏تر، اقناع باوری عمیق می‏خواهد که البته در وهله نخست، باور تولیدکننده به مصرف‏کننده است. تحقق تمامی این امورضروری، از عهده تبلیغات خارج است. به واقع دست‏یابی به سطحی مناسب از اقناع، از وظایف روابط‏عمومی است که دانش آن در اختیار کارشناسان خبره‏ای می‏باشد که تولیدکنندگان به آنها اعتماد کرده و از خدمات آنان بهره می‏برد.

این مسئله امری بدیهی و غیرقابل انکار است. آن‏چنان فطری است که اگر هریک از تولیدکنندگان دقیق‏تر نگاه کنند، حداقل برای استمرار حیات خود به ضرورت آن پی خواهند برد. اما در بعدی دیگر نبود و کمبود کارشناسان زبده و خبره، روند تمایل تولیدکنندگان برای ارتباط مؤثرتر با ایشان را دچار کندی کرده است. در هرصورت، با حضور فراگیر این کارشناسان در کنار مسئولان واحدهای تولیدی و ایجاد نگاهی عمیق‏تر به مفهوم مصرف‏کننده، امکان توسعه این تفکر فراهم‏تر خواهد شد.

اساساً یک سازمان تولیدی فقط به تبلیغ نیاز ندارد. حتی بیش از تبلیغ، به دانشی محتاج است که بتواند گستره باور متقابل او با مشتریانش را عمق بخشد، توسعه دهد و پایدار سازد. این توانمندی در دانش روابط‏عمومی نهفته است و این وظیفه روابط‏عمومی است که پا پیش بگذارد و بستر لازم را برای توسعه این فرهنگ فرآهم آورد.

توسعه صنعت غذا بیش از آنکه به تحقیقات متکی باشد به فرآیندهایی نیاز دارد که روابط‏عمومی از عهده آن بر می‏آید. روح توسعه، تولید محصولاتی است که تا حد ممکن منطبق بر نیاز امروز و فردای مصرف‏کننده باشد. این محصولات باید مشتری را ترغیب کنند، انگیزه وی را تهیج نمایند و در نهایت شادابی روانی و سلامت جسمانی را به آنان ارمغان دهند.

دسترسی به اطلاعاتی که بتواند فرآیند تولید را به همان سمت هدایت کند، فقط از طریق بررسی بازار کسب نمی‏شود. با تحقیق بازار، وضع امروز آن شناخته می‏شود، ولی دانش روابط‏عمومی می‏تواند ضمن ارائه شناخت کامل‏تری از حال، چشم‏انداز آینده را هم روشن سازد.

مأموریت خطیر و مهم دست‏یابی به انتظارات مصر‏ف‏کننده، موضوعی است تخصصی که از عهده آن، روابط‏عمومی‏هایی بر می‏آیند که می‏توانند هم مصرف‏کنندگان را کاملاً بشناسند و هم بتوانند طیف وسیع و متغیر انتظارات آنان را به موقع شناسایی کرده و اطلاعات لازم را در اختیار تولید قرار دهند. مطمئناً بهترین محصول از دیدگاه فنی، در شرایطی که هیچ تطابقی با نیازهای جامعه نداشته باشد، ارزشمند نخواهد بود.

مأموریت دیگر روابط‏عمومی، فراهم کردن شرایطی است که سازمان تولیدی متبوع او به نحو کاملاً عقلای مورد شناخت و اعتماد مصرف‏کننده قرار بگیرد و از سوی دیگر نیز مخاطب را به سطحی از آگاهی برساند تا بتوانند مهارت انتخاب خود را افزایش داده و در این راه ضمن حفظ سلامتی خود، سلامت جامعه را هم تأمین گرداند. 

 

*میتوانید این مقاله را نیز در سایت کاوشگران روابط عمومی مطالعه فرمایید.

نظرات 4 + ارسال نظر
نصیری چهارشنبه 1 دی‌ماه سال 1389 ساعت 07:49 ب.ظ http://net.cenet.ir

سلام استاد
درسته که سایت ما کاوشگران روابط عمومی نمیشه!
ولی ارزش داره برای ثبت نام در اون. سایت جامعه مجازی علوم ارتباطات با امکانات جدیدش منتظر دوست عزیز هست.
حضور شما مایه افتخار و دلگرمی کارشناسان خواهد بود.
من به کمک شما نیاز دارم استاد. لطفا محروم نفرمایید.
ارادتمند شما.
نصیری
منطقه آزاد ارس

شیخو سه‌شنبه 14 دی‌ماه سال 1389 ساعت 02:01 ق.ظ http://hoshang-urmiye.blogfa.com/

مفید بود
موفق وپیروز باشید

رسانه وارتباطات سه‌شنبه 14 دی‌ماه سال 1389 ساعت 01:04 ب.ظ http://www.communicationage.blogfa.com

عجب تناقض و پارادوکسی...!؟
در وب رسانه و ارتباطات

رسانه و ارتباطات-یوسف جعفری چهارشنبه 29 دی‌ماه سال 1389 ساعت 12:39 ب.ظ http://www.communicationage.blogfa.com

نوشته جدید وب رسانه و ارتباطات:

" شبکه های اجتماعی و انقلاب تونس "

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد